torstai 15. huhtikuuta 2021

BUSSILASTILLINEN ENERGIAA PIKKULEIJONILLE 😍

(tarina siitä kuinka pysyä positiivisena ja ylittää vaikeudet)
Jon Gordonin alkuperäisteoksesta The Energy Bus for Kids A Story about Staying Positive and Overcoming Challenges 2012



Oli maanantai ja aikainen aamu, eivätkä sellaiset olleet koskaan kivoja Timille. Timi heräsi väsyneenä ja kiukkuisena, kuten yleensä. Hän oli katsonut pitkään televisiota viime yönä ja sitten jäänyt koukkuun yhteen pleikkaripeliin. Timi meni sänkyyn ihan liian myöhään ja ajautui vielä tappeluun isosisko Kiian kanssa.

Timin äitiä harmitti, kun Timi oli myöhässä bussista eikä ollut syönyt aamupalaansa. Se on päivän tärkein ateria, äiti sanoi. Timi tiesi, että äiti oli oikeassa mutta oli liian väsynyt ja hänen piti kiirehtiä, että ehtisi bussiin.

Kun Timi juoksi pysäkille painavan koulureppunsa kanssa, hän näki bussin numero 11 juuri lähtevän liikkeelle. Timiä suututti tai oikeastaan hänen teki jopa mieli itkeä… mutta hän ei itkenyt. Timi painoi päänsä alas ja mietti, että mikähän muu menee vielä tänään pieleen?

Onneksi bussikuski näki Timin pysäkillä, pysäytti ja huikkasi ikkunasta, että en minä sinua sinne jätä, tule kyytiin! Bussikuski oli joku ihan uusi, jota Timi ei ollut ennen nähnyt. Hän sanoi nimekseen Ilona ja hymyili niin leveästi, ettei Timi ollut sellaista nähnyt kuin elokuvissa. Timikin kertoi ujosti nimensä ja istuutui ensimmäiselle penkkiriville.

Ilona kysyi mikä sai Timin niin murheellisen näköiseksi? No kun kaikki menee ihan pieleen, sanoi Timi. Kiva kun kerrot Timi, nyt olet kuitenkin minun kyydissäni, kyydissä jota sanotaan EnergiaBussiksi. Istuhan alas niin kerron muutaman säännön, jotka auttavat sinut positiiviselle matkalle, ensin kouluun ja sitten läpi elämän.

Oletko valmis oppimaan ensimmäisen säännön, Ilona kysyi, jos olet, niin sano kolme kertaa joo. Timi ja kyydissä olleet muut muksut huusivat innoissaan ”joo, joo, joo!”. Ilona kertoi muksuille ensimmäisen säännön.

Sääntö #1: Luo Positiivinen Unelma. Kun olet bussissa matkalla kouluun, ajattele superkivaa tulevaa päivää. Kun ajattelet tulevaisuutta, kuvittele miten saavutat kaikki omat tavoitteesi ja unelmasi, sanoi Ilona. Jos näet sen, voit rakentaa sen. Jos on unelma, on silloin myös voimat saada se aikaiseksi.

Kun Timi odotti tunnin alkua, hän ajatteli mitä Ilona oli sanonut positiivisen unelman luomisesta. Hän kuvitteli itsensä saavan matikan kokeesta kympin ja tekevänsä hattutempun lauantain kiekkotreeneissä. Sitten hän muisti erään toisenkin opettajan tärkeän ohjeen muistaa kirjoittaa tavoitteet ylös ja piirtää niistä kuvia.

Timi otti kynän ja paperia ja piirsi kuvan matikan kokeesta, jossa komeili numero 10+. Sitten hän piirsi itsensä laukomassa kiekkoa maaliin. Timi tiesi, että kuvat auttaisivat häntä muistamaan positiiviset unelmat, joten hän taitteli piirroksen ja laittoi sen taskuun.

Iltapäivällä Timi käveli bussiin ja näki Ilonan olevan ovella vastassa ison hymyn kera pyytäen Timiä istumaan taas eturiviin, jotta kuulisi miten Timillä oli päivä mennyt. Oliko parempi päivä, Ilona kysyi. Oli se vähän parempi päivä, sanoi Timi. Tunsin oloni iloisemmaksi ja olen melko varma, että matikan koe meni hyvin mutta sen jälkeen oli vähän haasteita. Kaaduin matkalla luokkaan, en löytänyt matikan kotitehtäviä, muutamat ilkeät lapset tekivät samoja ilkeyksiä mitä ennenkin, sain jalkapallon kasvoihin ja sitten piti mennä terkkarille. Ei ollut enää kovin hyvä päivä, sanoi Timi.

Ymmärrän, sanoi Ilona, meillä kaikilla on omia haasteita elämässä. Siksi onkin niin tärkeää oppia seuraava sääntö. Jos siis haluat tietää, mikä on seuraava sääntö niin sano kolme kertaa joo. Bussilastillinen muksuja hihkui ”joo, joo, joo!”

Sääntö #2: Tankkaa matkaan positiivista energiaa. Mitä on positiivinen energia, kysyi Timi. Se on positiivisia ajatuksia ja tunteita, joita tunnet, ajattelet ja jaat toisten kanssa. Se on hymyä, naurua, kiitollisuutta, luottamusta, uskoa tulevaan, iloa, onnellisia ajatuksia ja odotuksia, sanoi Ilona. Jos tankkaat mukaasi positiivista energiaa, sinulla on voimaa ylittää vaikeudet ja saavuttaa tavoitteesi.

Entä jos tunnen negatiivisuutta, kysyi Timi. No, sehän se onkin se juttu Timi. Sinulla on suurin voima hallussa sisällä itsessäsi, sanoi Ilona. Sinulla on voima valita positiivinen kaiken negatiivisen sijaan. Joten mitä jos tankattais paljon kaikkea positiivista kotimatkalle tänään, kysyi Ilona. ”Joo, Joo ja Joo!” huusivat muksut. Lapset hurrasivat niin kovaa, että bussi heilahti.

Kun Energiabussi lähestyi Timin pysäkkiä, Ilona kertoi, että tämä voisi ajatella päivän onnistumisia ja jakaa ne myös vanhemmille päivällisen aikana tai ennen nukkumaan menoa. Ilona sanoi, että päivän onnistumiset voivat olla yksi asia, joka saa Timin hymyilemään ja tuntemaan olon mahtavaksi.

Seuraavana aamuna Timi astui bussiin ja tunsi itsensä paljon virkeämmäksi kuin aikaisemmin. Joku näyttää aika iloiselta, sanoi Ilona, hymyillen Timille. Minusta tuntuu, että mulla on tankki täynnä positiivista energiaa, Timi sanoi hymyillen takaisin. Mahtavaa Timi, huolehdi, että tankkaat kaikkea hyvää ja positiivista mukaasi läpi koko koulupäivän. Ilona antoi myös muutaman hyvän vinkin Timille. Hymyile isosti. Ole kiitollinen! Tankkaa itsesi täyteen positiivisia odotuksia. Sitten Ilona pyysi Timiä toistamaan perässään: Olen valmis mahtavaan päivään. Uskon itseeni. Uskon, että saavutan tavoitteeni ja unelmani...

Energiabussi saapui koululle ja Timi astui ulos valmiina ottamaan päivän vastaan. Kun Timi lähestyi ulko-ovea, hän kuuli Ilonan kannustushuudot. Muista Timi, jos tankkaat positiivista energiaa, pääset niin pitkälle kuin haluat… Unelmoi Isosti Timi!

Voisi kuvitella, että paluumatkalla Timi olisi ollut täynnä positiivista energiaa mutta hän ei ollut. Sen sijaan Timi nousi bussiin surullisen näköisenä ja allapäin. Mikä hätänä, mitä tapahtui minun positiiviselle poitsulle, kysyi Ilona. Tein kaiken mitä sanoit. Tankkasin mieleeni positiivista energiaa mutta se ei estänyt kiusaajia kiusaamasta minua ja nolaamasta minua luokan edessä, Timi sanoi silmät kostuneena.

Ikävä kuulla, että olet joutunut kiusaajien kohteeksi, sanoi Ilona. Minuakin kiusattiin, kun olin pieni ja se ei tuntunut yhtään kivalta. Sitten Ilona korotti ääntään niin, että koko bussi kuuli ja sanoi. Kuunnelkaa muksut! ÄLÄ KOSKAAN OLE KIUSAAJA! Älä ole ilkeä, äläkä sano sellaista, joka satuttaa toista. Se vie negatiiviselle tielle elämässä. Sen sijaan valitkaa, että olette ystävällisiä ja matkustatte positiivisella tiellä.

Ilona kääntyi sitten Timin puoleen ja sanoi. Kiusaajat ovat yksi monista negatiivisista ihmisistä, joita kohtaat elämässä. Jotkut saattavat puhua pahoja asioita sinusta. Toiset tuntevat niin pahaa oloa itsessään, että yrittävät saada sinutkin tuntemaan samoin. Sen sijaan, että ajaisivat omaa bussiaan, he yrittävät pilata muiden matkan. Siitä syystä haluan sinun muistavan seuraavan säännön. Ilona otti esiin piirustuksen, jossa luki isolla: KIUSAAMINEN KIELLETTY!

Sääntö #3: Vain hymynaamoja kyytiin😃 Tämä tarkoittaa, että suljetaan ovi kiusaamiselta. Pysy vahvana ja positiivisena. Tiedä ettei kiusaajat voi viedä sinun positiivista energiaasi, kun et päästä heidän negatiivisuutta mieleesi. Negatiivisuutta on monessa muodossa mutta positiivisuus on paljon vahvempi tunne. Salaisuus on olla positiivisempi kuin kohtaamasi negatiivisuus.

Ymmärrän, sanoi Timi. Kun bussi lähestyi pysäkkiä, Timi astui ulos hoksaten, että hänen pitää olla paljon positiivisempi kuin nämä negatiiviset tyypit. Timi tiesi myös, että hän tarvitsee suunnitelman millä neutraloida kiusaajat ja hän toivoi, että ehkä Ilonalla olisi jotain ideaa huomista varten.

Seuraavana aamuna Timi meni bussissa lähelle Ilonaa, joka hymyili ja kertoi ajatelleensa koko illan, miten toimia koulussa kiusaajien suhteen. Hyvä, sillä tarvitsen suunnitelman, sanoi Timi. Kyllä, minulla taitaa olla sinulle juuri sellainen.

Ensiksi pysy loitolla kaikista kiusaajista. Tee parhaasi, etteivät kiusaajat pääse viemään positiivista energiaasi. Toiseksi, kun kiusaajat ovat ilkeitä sinulle, sanot heille suoraan, että ”tuo on kiusaamista, lopeta se!” ja sitten kävelet pois. Kuvittele itsesi ajamassa omaa bussiasi ja suljet ovet näiltä kiusaajilta, jotta he eivät voi nousta kyytiin eivätkä vaikuttaa matkaasi. Kolmanneksi kerro vanhemmille, opettajille ja rehtorille. Kenenkään ei tarvitse sietää kiusaamista, se on väärin!

Ok, yritän parhaani, sanoi Timi kun hän astui ulos bussista ja suuntasi kohti koulurakennusta, missä kiusaajat odottivat häntä eteisaulassa. Kun kiusaajat näkivät Timin, he alkoivat kiusata häntä mutta Timi oli valmiina. Hän pysyi positiivisena, ohjeisti itseään pysymään vahvana ja sanoi kiusaajille suoraan lopettamaan kiusaamisen. Sitten Timi kuvitteli sulkevansa bussin ovet kiusaajien nenän edestä, niin etteivät nämä päässeet kyytiin ja käveli pois.

Timi kuuli kiusaajien jatkavan mutta ei antanut sen enää häiritä itseään. Aiemmin hän oli sallinut kiusaajien nousta samaan kyytiin mutta ei enää. Tänään hän piti kiusaajat poissa kyydistä ja tunsi olonsa positiivisemmaksi kuin koskaan.

Kun koulun kello soi päivän päätteeksi, Timi juoksi kertomaan Ilonalle, se toimi, se toimi ihan oikeasti! Olen tosi iloinen puolestasi, sanoi Ilona. Positiivinen energia on voimakas juttu. Ja tiedätkö, mikä on kaikista vahvinta positiivista energiaa, kysyi Ilona. En tiedä, Timi pähkäili. Se on rakkaus ja se on niin voimakasta, että kuuluu osaksi seuraavaa sääntöä, jonka haluan sinulle jakaa.

Sääntö #4: Välitä aidosti kanssamatkustajistasi (aito välittäminen on rakkautta). Tämä tarkoittaa, että sinusta tulee yksi positiivisen energian voimanlähde, jota jaat muille matkustajille tässä elämässä. Ketkä ovat matkustajiani, kysyi Timi. He ovat joukkuekavereitasi, koulukavereita, ystäviä, opettajia, sukulaisia, perhettä ja muita ihmisiä, kenen kanssa olet tekemisissä päivittäin. Välitä aidosti kaikista Timi. Ole ystävällinen, auta toisia ja vaikuta elämään.

Kun näytät toisille ystävällisyyttä ja välittämistä, niin vedät sitä samalla puoleesi. Ympyröit itsesi niin suurella määrällä positiivisuutta, että negatiivisuus ei edes vaikuta sinuun. Tärkein kaikesta, kun toimit aidosti välittäen, niin muutat maailmaa paremmaksi. Bussista poistuessa Timi päätti, että tästä lähin hän osoittaa toisille ystävällisyyttä ja välittämistä.

Illalla Timi vietti enemmän aikaa hoivaten lemmikkikoiraansa. Hän oli kiltimpi siskolleen Jatalle ja kertoi äidille, kuinka paljon tykkäsi tämän illallisesta. Aamulla Timi piti huolen, että hän ehti herätä ajoissa ehtiäkseen syömään aamupalaa, kun tiesi miten iloiseksi äiti siitä tulee.

Koulussa Timi hymyili enemmän ja rohkaisi niitä, joilla näytti olevan huono päivä. Timi jakoi välipalan yhden tytön kanssa, jolla ei koskaan ollut eväitä mukana. Timi oli extra kiltti yhdelle oppilaalle, jota muut kiusasivat ja sai hänet hymyilemään. Hän auttoi yhtä poikaa, joka pudotti kirjansa käytävälle. Timi oli niin kiltti ja positiivinen, että kiusaajat pysyivät hänestä loitolla ja hänen ympärilleen kertyi paljon muita positiivisia lapsia.

Kun Timi astui bussiin iso hymy kasvoillaan, hän sanoi, ehkä tietävänsä mikä on EnergiaBussin seuraava sääntö. No, mikä se on, kysyi Ilona. Se on sääntö nauttia matkasta, Timi sanoi. Hän oppi sen kun noudatti EnergiaBussin sääntöjä ja alkoi nauttia kaikesta enemmän.

Sääntö #5: Nauti Matkasta. Timi antoi Ilonalle tekemänsä piirustuksen, joka katsoi sitä ja hymyili. Se oli piirustus viidestä säännöstä EnergiaBussiin. Ykkösenä oli kuva auringosta ja siinä luki, että luo positiivinen unelma. Kakkosena oli bensakanisteri, jossa luki tankkaa matkaan positiivista energiaa. Kolmantena luki kyltissä, että vain hymynaamoja kyytiin! Neljäntenä oli kuvia ystävistä, jossa teksti välitä aidosti muista matkustajista ja viidentenä kuva bussista. Nautitaan matkasta!

Timi sanoi tehneensä kaksi piirustusta, yhden Ilonalle ja yhden koululle. Jaoin piirustuksen rehtorille ja nyt hän aikoo jakaa säännöt kaikille opettajille ja oppilaille. Hienoa Timi, minä ripustan tämän piirustuksen kunniapaikalle bussiini, jotta kaikki tulevat kyytiläiseni näkevät sen. Sitten kerron muille matkustajille sinusta ja kuinka päätit tankata elämääsi positiivista energiaa.

Ilona tiesi jo mitä muut saisivat pian selville. Timi ei ollut enää vain matkustaja bussissa. Hänestä oli tullut positiivinen kuljettaja, joka voi muuttaa maailmaa esimerkillään. Timi jakaisi EnergiaBussin säännöt muille sanoillaan ja teoillaan ja näin muut oppisivat mitä Ilona opetti hänelle. Bussilastillinen Energiaa voi todellakin viedä sinut ja kaverisi elämäsi matkalle. Ptssshh…


                                                           Olli Ojala vapaa suomennos Jon Gordonin kirjaa mukaillen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

6.12.2022 S-Market Kalajoki (KPO) Ice-Skating -Luistelutapahtuma Kalajoen jäähallissa

S-Market Kalajoki Matti Ylitalo Apsi Apinan kanssa yhteiskuvassa. (Kuva: Oskari Tuura) Ollaan iso toimija Kalajoella ja halutaan antaa tälle...